DIETETYKA

Na pierwszej wizycie przeprowadzamy wywiad żywieniowy oraz wykonujemy analizę składu ciała. Niezbędne są również podstawowe badania kontrolne krwi oraz dzienniczek żywieniowy rozpisany przynajmniej przez 3 dni. Pacjent po tej wizycie dostaje pierwsze zalecenia żywieniowe. Konsultacja trwa około 1-1,5 godziny.

 

W przypadku, kiedy pacjent nie przyniesie badań krwi, to Pani dietetyk po zakończonej konsultacji da skierowanie na takie badania.

Jadłospis - jest ustalany indywidualnie dla każdego pacjenta, pod kątem chorób i preferencji żywieniowych.

Wizyta kontrolna - na tej wizycie przeprowadzana jest analiza składu ciała w celu sprawdzenia postępów.

Dieta wyznaczona przez dietetyka to spersonalizowany jadłospis zawierający tak dobrane produkty, by spełnić potrzeby energetyczne organizmu.

Dostarczanie sobie niezbędnych składników odżywczych powinno być celem każdego, komu zależy na zdrowiu i dobrym samopoczuciu. Innej diety powinny przestrzegać osoby uprawiające sporty, a innej osoby z alergiami pokarmowymi lub odchudzające się.

Dieta od dietetyka może być dobrym rozwiązaniem praktycznie dla każdego. Specjalista układa jadłospisy nie tylko dla osób planujących odchudzanie. Zapotrzebowanie na odpowiednio kaloryczne dania dotyczy też osób próbujących przybrać na wadze – dla nich przewidziana jest specjalna dieta na przytycie.

Zrównoważona dieta jest jednak ważna dla zdrowia każdego, nawet przy prawidłowej wadze, ponieważ nie tylko ona świadczy o prawidłowej kondycji ciała. Problemy z włosami, paznokciami czy skórą mogą wynikać z niewłaściwego żywienia.

Kiedy korzystać z dietetyka?

Dieta od dietetyka może być dobrym rozwiązaniem praktycznie dla każdego. Specjalista układa jadłospisy nie tylko dla osób planujących odchudzanie. Zapotrzebowanie na odpowiednio kaloryczne dania dotyczy też osób próbujących przybrać na wadze – dla nich przewidziana jest specjalna dieta na przytycie.

Zrównoważona dieta jest jednak ważna dla zdrowia każdego, nawet przy prawidłowej wadze, ponieważ nie tylko ona świadczy o prawidłowej kondycji ciała. Problemy z włosami, paznokciami czy skórą mogą wynikać z niewłaściwego żywienia.

Z pomocy dietetyka powinny skorzystać również osoby zmagające się z różnymi alergiami pokarmowymi. Często powodują one objawy takie jak świąd i obrzęk jamy ustnej, bóle brzucha, nudności, biegunki czy wymioty. Jeśli z nieznanych przyczyn takie symptomy często nawracają, mogą oznaczać właśnie nietolerancję niektórych produktów.

Alergolog może przeprowadzić test na nietolerancje pokarmowe i ustalić, z czego w swojej diecie dana osoba powinna zrezygnować. Ignorowanie niektórych dolegliwości pokarmowych może być niebezpieczne. Dotyczy to m.in. celiakii, czyli nietolerancji glutenu, gdyż może prowadzić do rozwoju powikłań takich jak nowotwory.

Dieta od dietetyka w chorobach

Dietetyk może podpowiedzieć osobom cierpiącym na różne specyficzne dolegliwości, jak ustalać jadłospis, gdy konieczne jest wykluczenie konkretnych produktów. Szczególne restrykcje dotyczą chorych na cukrzycę, zmagających się z chorobami wątroby, woreczka żółciowego, żołądka, jelit, a nawet nerek.

Szczególnymi przykładami są dieta cukrzycowa, dieta trzustkowa czy dieta wątrobowa. O ile często to lekarz daje wytyczne dotyczące żywienia osób chorych, to dietetyk pomoże w skomponowaniu codziennych posiłków.

Co wpływa na wybór diety?

Dla dietetyka w doborze diety dla konkretnej osoby istotna jest analiza składu ciała. Pozwala ona określić parametry takie jak procentowa zawartość tłuszczu czy wody w organizmie, dzięki czemu określa się zapotrzebowanie energetyczne organizmu i BMI.

Kluczowy jest też cel, np. odchudzanie czy przybranie na wadze. Duży wpływ na ostateczny kształt diety mają też alergie pokarmowe. Mogą ona powodować, że rezygnacja z pewnych produktów stanie się nieunikniona w celu poprawy samopoczucia osoby przechodzącej na dietę.

Dieta od dietetyka - efekty

Dzięki odpowiedniej diecie od dietetyka można pozbyć się nadprogramowych kilogramów, uciążliwych objawów związanych z alergiami pokarmowymi lub poprawić swoje ogólne samopoczucie.

Lepsze odżywianie i pełnowartościowe posiłki mogą znacznie poprawić jakość życia. Kluczowe jest bezwzględne przestrzeganie zaleceń i nauka samodzielnego dobierania produktów w taki sposób, by jadłospis był zrównoważony.

Dietetyka to rodzaj nauki medycznej dotyczącej prawidłowego odżywiania. Dietetyk zajmuje się racjonalnym i zbilansowanym żywieniem, czyli dostarczającym wszystkich niezbędnych składników odżywczych zarówno w przypadku osób zdrowych, jak i chorych.

Dietetyka zajmuje się takimi kwestiami jak:

  • zasady żywienia w przypadku ludzi zdrowych,
  • zasady żywienia przy poszczególnych schorzeniach i dolegliwościach, na przykład alergiach i nietolerancjach pokarmowych,
  • ocena stanu odżywienia i ocena i analiza wzajemnego wpływu żywienia i zażywania określonych grup leków,
  • badanie wpływu choroby na stan odżywienia pacjenta i na odwrót (wpływ sposobu odżywiania na rozwój określonych schorzeń).


Do dziedziny dietetyki należy także zapobieganie chorobom, które są zależne od żywienia, kontrolowanie jakości produktów żywnościowych oraz warunków ich przechowywania, edukacja w zakresie żywienia i psychologia żywienia.

Dietetyka to również nauka zajmująca się biochemicznymi podstawami żywienia oraz technologiami gastronomicznymi.

Dietetyka powiązana jest z takimi naukami jak medycyna, farmakologia, biologia i mikrobiologia, chemia żywności, bromatologia i psychologia. Wyróżnia się dwa rodzaje dietetyki: dietetykę kliniczną oraz dietetykę sportową.

Ta ostatnia dyscyplina zajmuje naukowymi badaniami związanymi ze sposobem odżywiania sportowców: wpływem określonej diety na wyniki sportowe oraz opracowywaniem diet odpowiednich dla danej grupy sportowców.

Dietetyka to dziedzina bardzo różnorodna, wymagająca wiedzy z wielu dziedzin nauki. Źle dopasowana dieta może mieć bardzo negatywny wpływ na zdrowie pacjenta, dlatego wiąże się to z ogromną odpowiedzialnością. Dlatego też tak istotne jest zebranie przez dietetyka obszernego wywiadu.

Oznacza to, że dietetyk potrzebuje również wiedzy z zakresu psychologii i socjologii. Praca z pacjentem często wymaga indywidualnego podejścia, cierpliwości i wyrozumiałości. Musi on zadawać precyzyjne, konkretne pytania i konsekwentnie dążyć do uzyskania odpowiedzi.

Dodatkowo musi on znać anatomię i fizjologię człowieka, wpływ na zdrowie określonych produktów spożywczych i interakcje między określonymi składnikami diety.

Dietetyka dostarcza wiedzy niezbędnej do racjonalnego żywienia, czyli planowania i przygotowywania posiłków w zależności od zapotrzebowania danej osoby czy grupy osób. Pozwala zaplanować racjonalny i odpowiedni sposób żywienia dla pacjentów z takimi schorzeniami jak cukrzyca, choroby układu krążenia, alergie pokarmowe oraz otyłość.

Dietetyka uczy jak zapobiegać niektórym chorobom poprzez zmianę diety, a także jak leczyć pewne schorzenia za pomocą zmiany nawyków żywieniowych. Daje również wiedzę dotyczącą kontroli jakości produktów żywnościowych – czyli uczy, jak dany produkt powinien być przechowywany i jak wykrywać ewentualne nieprawidłowości.

Dietetyka to również szeroki zakres wiedzy dotyczący funkcjonowania ludzkiego organizmu – zarówno od strony anatomicznej, jak i fizjologicznej i metabolicznej. Dietetyk powinien znać mechanizmy odpowiedzialne za funkcjonowanie poszczególnych narządów oraz za dany proces fizjologiczny i powinien umieć połączyć je ze sposobem odżywiania danej osoby.

Pozwala to wpływać na regulowanie procesów fizjologicznych i metabolicznych poprzez sposób odżywiania. Jest to szczególnie istotne w powstrzymywaniu bądź łagodzeniu stanów chorobowych, ale też istotne dla sportowców, u których ważna jest ogólna wydolność organizmu pozwalająca na osiąganie optymalnych wyników sportowych.

Sposób odżywiania ma również niebagatelny wpływ na psychikę – wykluczenie z diety niektórych produktów (kawa, alkohol, produkty wysokoprzetworzone) ma istotny wpływ nie tylko na poprawę kondycji fizycznej, ale i psychicznej danej osoby.

Włączenie do diety produktów prozdrowotnych, szczególnie zawierających magnez i witaminy z grupy B łagodzi stany zapalne skóry, ale także napięcie nerwowe i stres.

Dietetyka to zatem interdyscyplinarna nauka dająca komplementarną wiedzę na temat sposobu żywienia – zarówno od strony jego wpływu na ciało, jak i na psychikę pacjenta.

Dietetyka pozwala na opracowywanie specjalnych programów żywienia dla danej grupy pacjentów lub indywidualnie dobranych do danego pacjenta. Wymaga to szczegółowego wywiadu na temat schorzeń, problemów psychicznych i oczekiwań danej osoby, a także na temat przyjmowanych przez nią leków. W oparciu o te informacje planowane jest odpowiednie postępowanie dietetyczne.

Dietetyka to również wiedza o surowcach, z których sporządzane są potrawy: o ich składzie biochemicznym, wartości odżywczej i energetycznej oraz ich możliwych interakcjach z lekami oraz suplementami diety.

Dietetyka kliniczna pozwala zapobiegać niedożywieniu pacjentów w przypadku kiedy konieczne jest karmienie pozajelitowe – wówczas odpowiednio dla danego pacjenta dobiera się skład dostarczanego pozajelitowo pożywienia, tak by zawierało ono wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, takie jak witaminy i mikroelementy.

Niezbędna jest tu znajomość czynności metabolicznych organizmu oraz metod żywienia w różnych stanach fizjologicznych, w tym chorobowych.
Dietetyka to także wiedza dotycząca takich kwestii jak rodzaje więzi społecznych tworzonych za pomocą rytuałów związanych z jedzeniem: przede wszystkim więzi rodzinnych i towarzyskich, ale także kulturowych, zawodowych, terytorialnych, ekonomicznych, politycznych i prawnych.

Pozwala to zidentyfikować uwarunkowania kulturowe i psychologiczne problemów związanych z odżywianiem. Dietetyka dostarcza zatem wiedzy także z dziedziny psychologii klinicznej, kulturoznawstwa, socjologii oraz ekonomii – w stopniu, w jakim wiedza ta potrzebna jest w ocenie kwestii związanych ze sposobami żywienia.

Wiele osób coraz chętniej korzysta z konsultacji dietetycznych. Praca dietetyka jest zorganizowana w określony sposób. Konsultacja trwa zazwyczaj około godziny.

Dietetyk powinien kolejno:

  • przeprowadzić szczegółowy wywiad z pacjentem;
  • wskazać badania, które należy wykonać na kolejną wizytę;
  • na podstawie wyników badań ustalić indywidualnie stworzoną dietę uwzględniającą wiek, płeć, wagę i wykonywany zawód;
  • kontrolować stan zdrowia pacjenta na kolejnych wizytach i modyfikować dietę na podstawie aktualnych potrzeb organizmu pacjenta;
  • nie oceniać pacjenta, ani nie obiecywać spektakularnych efektów, np. w przypadku otyłości;
  • stosować wagę z analizatorem składu ciała.

CENNIK

    adres

    MASI dr Mariusz Domagalski

    ul. Wielka Odrzańska 30, 70-535 Szczecin / poland


    534 224 229